pondělí 16. dubna 2012

Domácí jogurt

domácí jogurt SCD bez konzervantů




Nerada bych brala chuť někomu tím, že vše, co lze koupit v obchodě, je nezdravé a špatné. To by nebyla pravda, i když musíte uznat, že se kvalita potravin zhoršuje a umělých surovin přibývá. Je to následkem vývoje potravinářských procesů, nových metod pro zpracování základních surovin. Nemělo by na tom být nic špatného. Kdybych měla továrnu na cokoliv, snažila bych se výrobu zefektivnit, urychlit, zlepšit, zlevnit, automatizovat. Měla by ale někde existovat hranice.

Občas si kladu otázku, proč se jednoduché věci komplikují. Jako třeba takový obyčejný bílý jogurt. Symbol zdraví a blahobytu našeho bříška. Vždyť to znáte, tu obrovskou šipku, co leze do žaludku konzumentky, která následně referuje kamarádce, jak je tam dole vše v pořádku a vylepšené. Hlavně díky extra mikroskopickým přidaným prvkům, bakteriím, které se v té blahodárné hmotě koupou, množí, a čekají, ať je sníme a oni pak udělají v našem rozhozeném žaludku pořádek. 

Doporučuji přečíst složení. Modifikovaný škrob, guar guma, sladidlo, cukr, zahušťovadlo, E-něco, pektin, homogenizující látka... Já nevím, jogurt je z mléka a z jogurtové kultury. Je sice hezké, že se někdo snaží prodat jogurt s tím, že obsahuje kulturu, ale to je tak absurdní, jako kdybych prodávala vzduch s tím, že se s ním dobře dýchá. Do jogurtu totiž nepotřebujete nic jiného, než kvalitní mléko a základní jogurtovou kulturu. Kvalitní mléko myslím od krávy, od kozičky, ne z tetrapaku. Věřte mi, pokud bude mléko kvalitní a dodržíte postup níže popsaný, budete se divit, k čemu by tam ještě někdo přidával zahušťovadlo. Do klasického domácího jogurtu můžete postavit lžičku. 

Postup je jednoduchý. Budete potřebovat jogurtovač, jogurtovou kulturu, teploměr a zdroj mléka. Kravské mléko kupuji z automatu, kozí z domácího chovu na trhu. 

Na trhu jsou dostupné 2 základní druhy jogurtovače, osobně vlastním z každého jeden, z praktických důvodů.
Jeden je kelímkový, hotový jogurt už nemusíte rozporcovat. Ten druhý má jednu velkou nádobu, o objemu přes jeden litr a je ideální pro výrobu jogurtu pro vaření a taky v něm vyrábím domácí smetanu, ale o tom příště. 

Litr mléka pomalu ohřejeme nad 75 stupňů celsia (maximálně do 90 stupňů). Necháme odstát, ať se pomalu zchladí. Proto je ideální teploměr nechat v kastrolu. Když se teplota sníží na 42 stupnů, přidáme kulturu a důkladně rozšleháme. Nalijeme do jogurtovače, zapneme a necháme zrát 24 hodin, ale maximálně 32 hodin. Ano 24 hodin. Myslíte si, že se ve výrobě jogurt vyrábí 24 hodin? To by mohlo být jedno z vysvětlení, proč je potřebné přidávat zahušťovadlo, pektin a škroby. Ale to bych si vymýšlela, o výrobních postupech v mlékárně nemám informaci, ať na tuto záhadu odpoví znalci.